nuff

Tuesday, December 29, 2009

7 is beautiful

Teringat zaman duk asrama. Pernah ust ngaja kitorang satu subjek yg simple tp payah nk paham.. Subjek Arudh. ARUDH* adalah ilmu yg menjelaskan ttg "وزن" / timbangan didalam suatu "قصيدة" / pantun, sajak atau puisi dll. definisinya:-


البحر / هو الوزن الموسيقي الذي تسير عليه القصيده في أبياتها جميعاً

mksdnye: timbangan bg alunan/rima musik di akhir kalimah pada suatu puisi, pd barisnya keseluruhan.

Nevermind, susah nak explain bnda ni :). walhalnye aku dapati BAHAR(البحر) terdapat 7 bahagian semuanya:-

أ) البحر الوافر
ب) البحر الكامل
جـ) البحر الرجز
(د) البحر الرمل
هـ) البحر المتقارب
و) البحر المتدارك
ز) البحر الهزج

Then terfikir la benda yang same yg berkaitan dgn hobi-ku sikalang. Iaitu mempelajari asas music.. haish. Lame jgk baru sedar.. tp bile tercakap bnde ni kt kawan, terase pelik.. cam logic la.. makes sense~!


MUSIC pun rupenye ada 7 note(major) :- A, B, C, D, E, F, G. main pusing2 je la doremi sampai abes"!! haha.. tak puas hati. Sebenarnye senang je belajar music kalaw dah taw teori, key, cycle n termasuklah scales..


and kebetulan pulak baru ni hujan renyai, then memang lawa jgk., ternampak hanye sebahagian pelangi(samar² aje).. sambil dgr arab joget.. So buat terfikir lg, music, dan WARNA... jugak ade 7 warna!! cool huh!! o yeah.. sukenye hati aku bile ade kaitan sumenye.. hohoho!!


*Briefing ttg Arudh:- Imam Sibaweih terkenal dgn penulisan atau karangannya dalam kajian ilmu bahasa arab iaitu NAHU. Nahu(علم النحو) yg juga dinamakan علم الإعراب adalah Ilmu yg membahaskan ttg kaedah penyusunan baris pada akhir kalimah Arab supaya betul dan tepat maknanya. Tujuan ilmu ini adalah utk menjaga dari kesalahan pabila mengarang dan menulis supaya senang utk difahami pembaca dan juga penulis itu sendiri.. simple aje! aha. cam blaja Tajwid la jgk.. utk elak dari tersalah keluar makhraj hurup dlm Quran, camtu la jgk teknik belajar teori musick! haha.. kalau silap sikit, keluar la bunyi sumbang!! ngah3. Selamat Membaca! Exams incoming! tatatatatatata

Sunday, December 20, 2009

Iltizam

-Istiqamah-

Paling susah, tengok dari kecik. kite ni, nk ingat Allah ta'ala sekejap pun dah payah.
Zikir, walaupun duk hanye 5 minit paling kurang. Tu pun susah nak terlintas. Lagikan pulak nk menunaikan nawafil (solat sunat).

Best part is, ade disebut hadith, kalimataan khafifataan fil lisaan, thaqilataan fil mizan - sub7anallahil 'azim & sub7anallahi wa bi7amdih. ingat a!

Ye la, bukan dijamin sah pun solat kite, dalam keadaan asyik memikirkan dan mementingkan dunia dari ukhrawi... rentak duniawi!! wuhoo. hehe.. sempat lg..


Keluar topik skit,.. bnde yg biase nampak, ketara dikalangan kita ni. masyarakat terutama yg duk negare yg kecik sgt ni.. pastu bangga negare maju tahap cipan la kunun.. huhu... takmo la point kt sesape tapi hakikat. Kite ni kenape suke sangat nak perbetulkan orang lain yg buat silap sedangkan "makhraj hurup" pun tak betul dalam bacaan solat, jadi imam pulak tu.
Dah le suke mai kt orang sound direct dengan muke ketat yg die bajet amalan die banyak la tu, & cam dijamin terima Allah. haish. Blaja la slow talk.. cube jgk! ni tak, mane la org tak meluat tengok...


hm.. off topic, emo skit.. pasal pe tah.. Khatamunnabiyyin telah berkata, berkata tu berhati2lah, dan biar berhikmah..bukan maen lepas aje! dan diam itu emas.. huhu.. istighfar! aigo

Wednesday, December 9, 2009

Leka...

Ni la klw dah dah tkde keje...






Wednesday, December 2, 2009

Alexandria 2009

Selamat pulang kaherah..malam awl december. bes gk jalan sane.. berbaloi.. jmpe makcik,2nd kazens yg baek2.. hurmm, pasni mane plak nk bawak aunty,, hehe cm bes je nk bawak deorang plak.. dah nyemak 3 hari kt rumah.. adeh..

ni ha gmba bersama aunty ku dan anak2nye..

ni plak leh usha skit gmba2 bajet kt fesbuk


- skang plak pk psl kelab music arma! cmne ah.. laagu ape la nk bawak nnt.. duh.. dak2 ni ade bola lagi. mcm2.. abeskan la cpt skit hehe..

anggaran track:-
1. Andai Ku Tahu by Ungu
2. Hikmah Kembara(acoustic) by Mirwana
3. Tika Dini Hari by Devotees
4. Dengan Nafasmu by Ungu

yg paling penting.. bile renung skit.. ter pk psl naseb sedare kt palestin.. ye a..duk negare sebelah aje.. then teringat kt abim sorang artis yg pernah bersama kitorang maenkan lagu UntukMu Falustein rekaannya. slalu je jam dlm bilik lagu tu.. ade rezki nk maen balek lagu tu utk show ni.. .. .. .. ..

Saturday, November 21, 2009

Pergh..


Sekian lame duk di Mesir.. terase agak bosan, byk sgt bnde nk pk.. so ingat la nk bukak balek blog..tp simple2 aje kali ni. duh.. letih maa sbulan dah duk cni tk siap2 urusan lg. ape kes?!?!


ni pulak kitab dok beli lg. katenye tak sampai la, abes la. bukroh lg.. ape ni.. alasan byk sgt... tu yg beruban>botak tgh kt kpale tu!! huhu..


so lepas ni.. leh la blaja an... kitab pun smaken byk thn ni.. jgn jd cm mamat ni.. yakin je cm power blaja.. padehal, haish. malas nk kate je :P


pengajarannnye, kenelah keje keras eh! cm mamat ni..sbnrnye balek malaysia baru ni ade beli domain ... cume tk ingat password die plak!! adeh T_T ape la naseb.. kne tanye along plak .. dah le tk reti gune joomla! yg di-installed along jgk.. agk complex berbanding blogger. tp tkpe blaja skit² ape salah. mane taw satu hari diperlukan skill² cmtu.. wallahu A'lam.. nk tdo.. roger and out~

Friday, July 31, 2009

Michael Jackson & Syahidah Marwa al-Sharbini

Antara Michael Jackson & Syahidah Marwa al-Sharbini


Saya sedih, bukan karena kematian MJ yang dipuja jutaan orang di dunia. Tapi saya sedih, karena pada saat yang sama, berlangsung perkebumian seorang muslimah yang Insya Allah menjadi seorang syahidah karena mempertahankan jilbabnya. Marwa Al-Sharbini, seorang ibu satu anak yang sedang mengandung tiga bulan, syahid akibat ditikam sebanyak 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti-Islam dan anti-Muslim. Tapi berita ini, sama sekali tidak saya temukan di tv-tv kita , negara yang majaroti penduduknya Muslim, bahkan mungkin, tak banyak dari kita yang tahu akan peristiwa yang menimpa Marwa Al-Sharbini.



Ribuan orang di Mesir yang mengantar jenazah Marwa Al-Sharbini ke tempat istirihatnya yang terakhir, memang mungkin banyak orang yang menangisi kepergian Michael Jackson. Marwa hanya seorang ibu dan bukan superstar seperti MJ. Tapi kepergian Marwa Al-Sharbini adalah lambang jihad seorang muslim. Marwa Al- Sharbini mempertahankan harga dirinya sebagai seorang Muslimah yang mematuhi ajaran agamanya meski pun untuk itu ia kehilangan nyawanya.

Marwa Al-Sharbini ditikam di ruang sidang kota Dresden, Jerman saat akan memberikan kesaksian atas ancaman terhadapnya . Ia mengadukan sorang pemuda Jerman bernama Alex W yang kerap menyebutnya “teroris” hanya karena ia mengenakan jilbab. Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwa dan berusaha melepas jilbab Muslimah asal Mesir itu. Di persidangan itulah, Alex kembali menyerang Marwa, kali ini ia menikam Marwa Al-Sharbini berkali-kali. Suami Marwa yang berusaha melindungi isterinya, malah terkena tembakan pehak berkuasa keamanan pengadilan yang berdalih tak sengaja menembak suami Marwa yang kini dalam kondisi kritis di rumah sakit Dresden.

Peristiwa ini sepi dari pemberitaan di media massa Jerman dan mungkin dari pemberitaan media massa asing dunia karena yang menjadi korban adalah seorang muslimah yang dibunuh oleh orang Barat yang anti-Islam dan anti-Muslim. Situasinya mungkin akan berbeza jika yang menjadi korban adalah satu orang Jerman atau orang Barat yang dibunuh oleh seorang ektrimis Islam. Beritanya dipastikan akan gempar dan mendunia.

Itulah sebabnya, mengapa di tv-tv kita cuma sebuk dengan pemberitaan pemakaman Michael Jackson yang mengharu biru itu. Tak ada berita pemakaman Syahidah Marwa Al-Sharbini yang mendapat sebutan “Pahlwan Jilbab”. Tak ada protes dunia Islam atas kematiannya. Tak ada tangisan kaum muslimin dunia untuknya. Tapi tak mengapa Marwa Al-Sharbini , karena engkau akan mendapatkan tempat yang paling mulia di sisiNya ALLAH SWT .. Seiring doa dari orang-orang yang mencintaimu. Selamat jalan saudariku, maafkan kami jika kurang peduli …

Tuesday, July 28, 2009

Balada Palestin & 5forty2 di Pesta Buku Selangor 2009

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Balada Palestin oleh 5forty2...

Temui mereka dan dengari balada ini di Program Diskusi Buku anjuran JIMedia bersempena Pesta Buku Selangor:

Tempat: Kompleks PKNS Shah Alam
Hari: Ahad ni, 2hb kot, tp konfem ahad la
Waktu: dalam 1.30 ke 3 pm, tak konfem lagi, tp sama ngan slot Diskusi Buku Air Mata Gaza, ye kot, betol ke buku ni yg nak diskusi? Wan.. help me!!!
Masuk: Tiada tiket yg sempat dicetak (mmg tak rancang pun), maka masuk dan tontonlah dgn percuma
Penganjur: JIMedia rasanya,..

Balada Palestin oleh 5forty2...

Balada Palestine (Unofficial Clip)



Wallahu waliyyut taufiq

Wassalamualaikum warahmatuhu wabarakatuhu.

Friday, July 24, 2009

Iklan Sementara

"Cover Girl" Theatre Performance, 26th July - ladies only




Adni Islamic SchoolAdd Video
brings to you

a performance themed

~~COVER GIRL~~

on 26th July 2009 Sunday, 2 p.m. - 5.30 p.m.

at KL Convention Centre

Directed by Erma Fatima & MC is Wardina.

open only to all sisters, wives & mothers :)

~~********** ~~

WOMEN as ordained by Allah s.w.t. have been endowed to receive God's creation. This is an honour and responsibility given and women are accountable for their part in shaping and molding the next generation. In realising the importance of women's role in our society from the beginning of time, Sekolah Islam Adni, is organizing ALL-Women theatre performance touching the life experiences of women in different countries that can be shared and learnt together.

The theme is "COVER GIRL". Cover Girl is the Muslim women who draw their outer garments around themselves. Cover girl is also the unique face that draws ones attention on a front page that highlights her beauty, dignity, honour and importance. That is the distinctive women, wives, mothers and sisters featured and honoured on the front page of life itself.

The entire stage show is produced, directed and managed by the women from the family of ADNI. Women who have carved a name for themselves in the society like Erma Fatima, is the Director of the play and Wardina is our MC for the evening. The scripts are written by the students, teachers and members of Adni Alumni.

Ticket prices RM 20, RM 40, RM 60, RM 100 & RM 200 each.
They are available at ADNI office in Taman Sri Ukay. Proceeds of the show will be donated to the Palestinians in Gaza.

enquiries: e-mail to nihlah.j@gmail. com (tickets also available with me)
-----
Nihlah Johari
CIE Engineering IIUM
+6012-258 5775

Tuesday, July 7, 2009

This theory will win the Physics Nobel Prize in 2009!

Equation 1

Human = eat + sleep + work + enjoy
Donkey = eat + sleep

Therefore,
Human = Donkey + work + enjoy

Therefore,
Human - enjoy = Donkey + work

In other words,
Human that don't know how to enjoy = Donkey that work
============ ========= ========= ========= ========= ===

Equation 2

Men = eat + sleep + earn money
Donkeys = eat + sleep

Therefore,
Men = Donkeys + earn money

Therefore,
Men - earn money = Donkeys

In other words,
Men that don't earn money = Donkeys
============ ========= ========= ========= ========= ====

Equation 3

Women = eat + sleep + spend
Donkeys = eat + sleep

Therefore,
Women = Donkeys + spend

Therefore,
Women - spend = Donkeys

In other words,
Women that don't spend = Donkeys
============ ========= ========= ========= ========= =====

To Conclude:

From Equation 2 and Equation 3
Men that don't earn money = Women that don't spend.

So, Men earn money not to let women become Donkeys! (Postulate 1)

And, Women spend not to let men become Donkeys! (Postulate 2)

So, we have?
Men + Women = Donkeys + earn money + Donkeys + spend money

Therefore from postulates 1 and 2, we can conclude,
Man + Woman = 2 Donkeys that live happily together!

Sunday, July 5, 2009

Mars starts using animal products

هذا الخبر أكيد ..

ويمكنكم تمييز ذلك على غلاف السنيكرس

أو المارس

حيث تجدون مربع أحمر وبداخله نقطة حمراء .. في طرف الغلاف

انتبهوا .. جداً .. فالحرام .. يمنع استجابة الدعاء


أعلنت شركة ماستر فودز

المصنعة للحلويات المشهورة


( مارس، باونتي، سنيكرس، تويكس و غيرها )
أنها إبتداءاً من هذا الشهر ستبدأ بتغيير طريقة إنتاجها لجميع منتجاتها
بما فيها الآيس كريم وذلك باستبدال المواد النباتية
بمواد حيوانية (عصارة المعدة)
لصناعة هذه الحلويات وبذلك ستدخل هذه المنتجات
في سلة المنتجات المحرمة علينا إسلاميا وشرعيا
لأن الحيوانات التي ستستخدم مكوناتها غير مذكاة هذا أولاً ، وثانياً فهم لم يحددوا أي نوع من الحيوانات سيستخدموا علما أن ما يستخدم عادة
هو شحوم وبقايا الخنزير ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
و المنتجات التي ستكون كذلك هي فقط التي ستصنع ابتداء من هذا الشهر
و إليكم هذا الرابط من موقع بي بي سي

الإخباري و الذي يؤكد الخبر
http://news. bbc.co.uk/ 1/hi/business/ 6653175.stm
كما نشير إلى غضب النباتيين من هذا القرار

الأمر الذي دفعهم بأجراء تجارب
على المنتج الجديد وتبين لهم إصابة منتجات الشكولا الجديد بالعفونة
بعد وقت قليل جدا من تعرضها للهواء كما هو موضح بالصور
Mars ، Snickers ، Twix ، Bros ، Lion ، KitKat ، Bounty .
فاحذروها....أحذروها....أحذروها
منقوووووووووووووووول





dipetik dari arab mane tah hntr² forward msg.. aku copy je then ni tjemahan die lebih kurg la.. wlwpun tk accurate...


terjemah sempoi je kot.. bahse santai..

Inilah sebuar khabar terbaru yg sudah pasti akan kesahihannye, saudara sekalian juga boleh membezakan dengan melihat pack/bungkusan SNICKERS atau MARS ..(bukan kasut sneaker..huhu) di mana saudara boleh dapati sebuat bentuk empat segi berwarna merah dan di dalamnye juga terdapat bintik merah atau red spot.. pd tepi/hujung pack/bungkusan td.


Maka dikehendaki saudara sekalian berwaspadalah, kerana sesungguhnye sesuatu yg haram, menghalang dari doa yg mustajab, yakni doa itu seperti ade penghalang,. . lebih kurg gtu la kot.


Syarikat Master Foods Inc. (industri manisan terkenal) telah mengiklankan MARS, BOUNTY, SNICKERS, TWIX dan lain2 bahawasanye bermula dari bulan ini akan bermula penukaran atau produk2 mereka akan menukar bahan2 di dalam seperti ais krim dll dari lemak sayuran kepade lemak haiwan.

kesimpulan naim.. sbb byk perkataan tk reti nk ckp dlm melayu.. huhu

so lepas ni, pas dah tukar bahan2 sayuran kpd lemak haiwan dan sebagainya. Maka terbuktilah segala manisan2 yg disebut di atas terletak atas hukum haramnye disebabkan tiada ditapis atau senang kate, tkkn gune dah la binatang2 yg halal.. so confirm amek yg haram cm babi, skang dah femes an.. psl senang membiak, menguntungkan deorang,.. jimat kos dan sebagainye la. Deorang juga tk hadkan jenis lemak2 haiwan yg akn digunakan sbg element dlm mknn tersbut, yux!! lgpun klw lembu pun tktaw lg sembelih ke idak..

wallahu a'lam.. moga dpt kite elakkan .. sebarkan walau seayat..

Saturday, July 4, 2009

AlBukhary International University

Assalamu 'alaikum waRahmatullahi waBarakaatuh

note: Utk orang2 susah

Wallahu waliyyut taufiq



Email Dari Kawan Saya..

Saya ada mendapat maklumat berkenaan AlBukhary International University telah mula membuat pengambilan pelajar pioneer mereka. Apa yang saya difahamkan, keutamaan akan diberi kepada pelajar2 yang datang dari keluarga yang susah ataupun anak2 yatim. Pelajar2 yang diterima masuk ini akan dibiayai sepenuhnya oleh Yayasan Al-Bukhary. Maklumat lanjut ttg kursus2 dan syarat kemasukan, sila layari:

http://www.aiu.edu.my/programmes.html

Elok diwar-warkan berita ini supaya mereka2 yang layak mendapat manfaat dari usaha Yayasan Al-Bukhary ini.

Sekian.

Badruddin Bin Mohamad Nor

Tuesday, June 30, 2009

Another Tribute by Crescendo.my



cover dari lagu Mirwana - Takdir Penentu

Thursday, June 25, 2009

The Next Big Thing

aku mulekan kalam dgn, 'Yeeha'!! Alhamdulillah pekse abes, mmg mls nk belek buku lg² tk paham, tkde rujukan tertentu, panas lak thn ni melampau... sampaikan stiap kali bangun tido msti bantal basah!! hahaha. bukan peta la wei, aku stabil, tp kdg² tu ade la skit² peta dunia.. huahua..

planning:

balek dumyat, amek cop visa, lepak² jamming bnde tah pape.. junk stuff,

wat skate-de-tour bersama arep yg sangap tolak deck yg berhabuk.. aku pun nk test leh lg tak wat trick,, kick flip pun puas ati a klw lepas.. brape thn dah tk sentuh deck..ish², zaman kontot tk pk dlu leh a.. skang tkde duit maa nk angkat barang² sume mahai..




teringat plak kt raje, geng² skate dlu, nk balek malaysia awl july, edy plak sambung malaysia.. mmg mesir ni perlukan kesabaran yg tahap cipan tinggi.. klw tk tkde la duk sampai 7 thn cni... byk gk bnde tk pekdah aku lalui.. prison break tym asrama dlu, skate, jamming.. perabeh duit tk tentu pasal.. sume tu nk lepas, tension.. wlwpun muke aku sntiase tenang je nmpk.. padehal hati ni berceramok dah klw bedah, tkde rupe da.. himar lg hensem klw dbandingkan,.. huhu,



petang lak leh g mandi pantai dumyat yg lawa.















kasi itam legam skit kulit.. malaysia tkde la kot nk enjoy² sgt.. hmm, jika berkesempatan leh gk wat lesen kt mesir ni, leh terjemah kt mlysia jd international, serbaguna gk..

pastu settle abeh sume, leh a contact ust din angkat tiket, cadangnye Emirates a... dgr kate the best, spt kate cik ctnaquia
















dah le aku tkejut kt airport mase hntr membe balek.. tktaw plak rupe tiket dah laen, kertas smpai 5 helai.. huhu, pejadahnye la. wt cmne, mamat jakon lame tk balek malaysia., pikiran mundo jgk.. retardation or wut? :s

hmm skarag ni plak, kne berjage² la .. wabak H1N1 ni. pelik² .. Nabi pnah ckp nnt akhr zaman, akan datang jenis² wabak, erk, tk ingat matan.. tp ade la ckp psl tande akhir zaman an.. btul a.. skang tgk a malaysia sndiri, ape nk jd a.. tgk pun tk cm manusia skang.. terlalu ikutkan gerak hati 'sufaha' org² yg bodoh, yakni kafir... kite ade pedoman tp tk dimanfa'at.. ade lampu tp tk reti nk gune, nk kate bateri tkde, murah je kt kedai pak mat.. huhu.. ala kulli hal bace a cni moge dpt manfa'at

di cni je la dongengan kisah seorang abdullah yg tersingkir dari dunia kenyataan...

Sunday, May 24, 2009

Safar Wanita?!

Ini adalah hukum safar wanita tanpa mahram yang diambil dari Pusat Fatwa Mesir.

Ia mempunyai 3 keadaan.

Keadaan pertama: Wanita yang bermusafir dari tempat yang dia tidak mampu menzahirkan keislamannya.

Hukumnya: Pada keadaan ini tidak perlu kepada mahram.

Kenyataan Ulama:

Imam Qurtubi berkata dalam kitabnya "al-Mufhim":

Ulama bersepakat bahawa wajib seorang wanita musafir sekalipun tanpa mahram sekiranya takut berlaku sesuatu yang buruk pada diri dan agamanya.

Ulama Maliki, Syafie dan Hambali berpendapat wajib wanita berhijrah dari negeri kafir walau tanpa mahram.

Dalam kitab mazhab Maliki "Kifayatut Talib al-Rabbani" menyatakan:

Dikecualikan dari pengharaman musafir sehari semalam atau lebih tanpa mahram adalah wanita yang masuk Islam di negara Kafir Harbi (yang memerangi Islam). Sesungguhnya dia wajib keluar ke negara Islam."

Syeikh Syarbini dikalangan Ulama syafie telah berkata:

"Wanita boleh berhijrah dari negeri kafir berseorangan."

Imam al-Bahuti dikalangan ulama Hmabali berkata:

"Wajib berhijrah kepada orang Islam yang tidak mampu untuk menzahirkan agamanya di tempat yang dikuasai oleh pemerintah kafir atau pemerintah bid'ah yang menyesatkan seperti muktazilah dan syi'ah ke negeri Islam dan yang mengamalkan akidah sunnah. kewajipan ini bagi yang mampu, samada lelaki atau perempuan sekalipun tanpa gerombolan safar dan tanpa mahram."

Dalil kewajipan:

Firman Allah:

"Sesungguhnya orang-orang yang diambil nyawanya oleh para malaikat dikalangan orang-orang menzalimi diri mereka sendiri dengan duduk di negara orang kafir. Para malaikat bertanya "Bagaimana dengan pelaksanaan agama kamu?" Mereka menjawab dengan meminta keuzuran "Kami tidak mampu melaksanakan agama" Para malaikat menjawab "Bukankan Bumi Allah adalah luas untuk kamu berhijrah ke tempat yang lebih baik. Tempat-tempat mereka hanyalah jahannam dan itulah seburuk-buruk tempat kembali." (97 ; an-Nisa)

Nabi saw bersabda:

أنا بريء من كل مسلم يقيم بين أظهر المشركين

"Aku berlepas diri dari orang Islam yang duduk di tempat orang2 kafir." Hr Abu daud


Selanjutnya klik sini ler...

Thursday, May 21, 2009

Pendaftaran Alumni PPAAB

Salam,

Rakan-rakan yang dirahmati Allah,

Saya ingin meminta bantuan anda pergi laman berikut:

http://www.al-amin.edu.my/index.php?option=com_content&task=view&id=134&Itemid=34

Kemudian isikan biodata anda mengikut format yang diberikan dan hantar ke email abu_itqan@yahoo.com

Pihak sekolah sedang kumpul maklumat mengenai Alumni Al-Amin.

Terima kasih.

-WaN aM-
Generasi ke-4
p/s - mohon jasa baik anda untuk forwardkan ke mailing list batch anda. Jzkk.






PAAB mengalu-alukan semua bekas pelajar Sekolah Menengah Islam Al-Amin Gombak, Sekolah Rendah Islam Al-Amin Gombak dan Sekolah Rendah Islam Al-Amin Kuala Lumpur untuk mendaftar menjadi ahli Alumni PPAA dengan menghantar butir-butir peribadi seperti di bawah ke pejabat sekolah SMIAA atau e-mail kepada abu_itqan@yahoo.comAlamat e-mail ini dilindungi dari spam, anda harus mengaktifkan JavaScript untuk melihatnya

1. Nama :

2. Generasi (Batch) Al-Amin ke : _________________
3. Tahun Mula Pengajian di Al Amin: ________________,

Tahun Tamat Pengajian di Al Amin: ________________

4. Alamat Surat Menyurat:
5. Alamat Tetap:
6. Email:
7. Nombor Telefon Bimbit:
8. Blog/website:
9. Pekerjaan sekarang:
10. Institusi pelajaran selepas Al Amin
11. Status Perkahwinan:
12. Nama Isteri:

13. Nama Anak (Jika Ada)

Saturday, May 2, 2009

ASNAF ZAKAT

Skop agihan zakat Lembaga Zakat Selangor (MAIS) berdasarkan yang telah ditetapkan oleh syara'. Asnaf tersebut sepertimana yang dijelaskan dalam surah At-Taubah ayat 60:



"Sesungguhnya zakat-zakat itu, hanyalah untuk orang-orang fakir, orang-orang miskin, pengurus-pengurus zakat, para muallaf yang dibujuk hatinya, untuk (memerdekakan) budak, orang-orang yang berhutang, untuk jalan Allah dan orang-orang yang sedang dalam perjalanan, sebagai sesuatu ketetapan yang diwajibkan Allah; dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana"


Ada 8 asnaf zakat iaitu:


1. Fakir
2. Miskin
3. Amil
4. Muallaf
5. Riqab
6. Gharim
7. Fisabillilah
8. Ibnu Sabil


Sunday, April 26, 2009

Hikmah Kembara by Mirwana Chord Progression

PEMBETULAN :
part ''Fikirkanlah'', chord die Dm F G G

Muadz's request. versi acoustic, bukan versi album.. so melodi lagu laen skit.
Bg amirul, bawak bertenang :D.. td ade masalah teknikal tak dapat nk dielak, ni ok dah..


dan terimalah sebuah lagu yg tak seberapa dari kami, Untukmu Falustein - Sayembara


(sila tekan HQ sebelum tgk video ni)

Abim - vocal,guitar,flute
Ah seng - guitar
Naem - guitar

Thursday, April 2, 2009

The 5 Richest

أغنى أغنياء العالم


بسم الله الرحمن الرحيم


5. Ingvar Feodor Kamprad: (born March 30, 1926) is a Swedish entrepreneur who is the founder of the home furnishing retail chain IKEA. As of 2009 he is richest person in Europe and the 5th wealthiest person in the world according to Forbes magazine, with an estimated net worth of around US$22 billion.

















4. Carlos Slim Helu (born January 28, 1940) is a Mexican businessman and philanthropist largely focused on the telecommunications industry. He is currently the third wealthiest person in the world, primarily due to investments in Medium Term Notes and Standby Letters of Credit, via his power-broker, Kai Lassen, of Rockwick Capital, with a net worth of around US$35 billion through his holdings.


















3. Warren Edward Buffett (born August 30, 1930 in Omaha, Nebraska, United States) is an American investor, businessman, and philanthropist. He is one of the world's most successful investors and the largest shareholder and CEO of Berkshire Hathaway.[4] He is constantly ranked by Forbes as the second richest person in the world after Bill Gates with an estimated net worth of approximately $40.0 billion.
















2. William Henry "Bill" Gates III (born October 28, 1955)[2] is an American business magnate, philanthropist, author, and chairman[3] of Microsoft, the software company he founded with Paul Allen. He is ranked consistently one of the world's wealthiest people[4] and the wealthiest overall as of 2009.[1] During his career at Microsoft, Gates held the positions of CEO and chief software architect, and remains the largest individual shareholder with more than 8 percent of the common stock.[5] He has also authored or co-authored several books.
























and the FIRST PLACE is....




You're the richest with your Do'a and Prayer for Allah...
yet they are just Fuqara'...

قال الله سبحانه وتعالى

( يعلمون ظاهرا من الحياة الدنيا وهم عن الاخرة هم غافلون )




اللهم اجعلنا اغنى خلقك بك .... وأفقر عبادك إليك

من وجد الله ماذا فقد ومن فقد الله ماذا وجد

Thursday, March 19, 2009

Proton Exora - Haram buat tempahan sebelum pelancaran

Proton MPV : Tempahan dan Ulasan Hukum



Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/



Proton Exora, itulah nama bagi kenderaan baru proton, sebuah MPV. Info berkenaan kenderaan ini sudah lama saya ketahui dari vendor-vendor Proton, reka bentuknya juga banyak disebar di sana sini. Walaupun belum rasmi bentuk terakhirnya. cumanya masalah semakin membesar apabila terdapat dua bentuk proton mpv yang disebarkan.

PENGALAMAN SAYA DAN PROTON

Pengalaman saya mempunyai kereta. Dua kali saya membeli kereta proton dan kedua-duanya brand new car iaitu proton wira berwarna putih dan Proton Perdana V6 berwarna biru kehitaman. Saya membeli proton baru atas nasihat ramai rakan yang menggunakan proton used car atau second hand dan bergantung kepada nasib kata mereka. Iaitu jika bernasib baik, kereta second hand yang dibeli tiada banyak masalah besar, jika tidak akan habislah wang dan waktu kita untuknya.

Hasilnya, saya membeli kereta proton baru dengan harapan tinggi agar sekurang-kurangnya 3 tahun pertama menggunakannya tidak akan dijengah oleh sebarang masalah berat. Saya juga amat menjaga servis.

Setakat ingatan saya, Alhamdulillah kedua-dua proton yang saya miliki ini tidak begitu mendukacitakan, tiada masalah besar dan prestasi ok walaupun kualiti secara keseluruhannya kurang berbadning jenama Toyota, Honda dan lainnya. Cuma saya masih ingat bagaimana proton perdana saya mempunyai masalah aircond yang tidak sejuk sedangkan ia dalam tempoh jaminan. Apabila dibawa ke ejen proton servis mereka mengarahkan saya untuk pergi ke vendor aircond proton sendiri. Agak terkejut apabila mereka menyatakan bahawa satu bahagian dalam aircond yang saya dah tak ingat namanya, terdapat sedikit rumput dan daun kecil., menunjukkan ia pernah di'usik'. Lalu specialist bertanya sama ada saya atau mana-mana mekanik pernah membuka dan memperbaikinya.

Saya jawab tidak kerana memang tidak pernah, malah bahagian yang ditunjukkan juga adalah amat dalam dan tidak boleh dicapai oleh tangan biasa.

Dari situlah, baru saya ketahui saya menjadi mangsa membeli proton perdana baru tetapi ada kemungkinan telah terpakai atau terlalu lama disimpan. Hal ini semakin kuat mengganggu minda saya apabila ketika saya memasang tint di cermin, pakar di kedai tinted shop mengatakan tint asal di kereta Perdana saya sudah lama terpasang, sukar ditanggalkan dan ini menunjukkan kereta ini sudah lama walaupun saya beli brand new.

Itulah salah satu pengalaman sakit hati bersama Proton yang masih saya ingati. Saya yakin terlalu ramai yang mempunyai masalah yang lebih dahsyat dan kronik namun dalam maki hamun pengguna Proton, mereka masih setia mengguna dan membelinya. Banyak sebab dan bukan maskud saya untuk menghuraikannya di sini.

PROTON MPV DAN JUALAN PRA PELANCARAN

Bulan februari 2009, Proton MPV muncul, di kesempatan ini saya ingin mengucapkan tahniah kepada Proton Holdings atas pengeluaran kereta baru ini dan tidak dinafikan bentuknya boleh dipuji, tetapi kualiti lain masih belum diketahui.

Cuma apa yang mendorong saya menulis artikel ini adalah pertanyaan dan laporan dari orang ramai yang sampai kepada saya mengatakan kereta MPV baru Proton ini sudah boleh ditempah, sedangkan harganya belum diputuskan. Ramai yang bertanya hukum kepada saya.

Sebelum saya memberikan ulasan, saya cuba mencari pengesahan pertanyaan ini. Namun tidak saya jumpai tawaran tempahan dibuka di web rasmi Proton Holdings iaitu http://www.proton. com/ dan http://www.proton- edar.com. my/


Namun saya jumpainya di dalam laporan berita berikut :-

Exora dapat sambutan hangat

PETALING JAYA 21 Feb. - Kenderaan belum siap. Rupa bentuk fizikalnya pun tidak diketahui umum tetapi tempahan sudah mula diterima.

Sambutan rakyat Malaysia terhadap kenderaan pelbagai guna (MPV) Proton Exora, hasil tangan tempatan ini sememangnya menakjubkan.

Menurut Pengarah Urusan Proton Holdings Bhd. (Proton), Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, pihaknya mengunjurkan 4,000 hingga 5,000 tempahan menjelang pelancaran Proton Exora pada April ini.

‘‘Pada hari ini, kami menerima tempahan 15 hingga 20 buah MPV di cawangan ini,'' katanya pada Majlis Pra Pelancaran Tempahan Proton Exora di bilik pameran Proton di Mutiara Damansara hari ini.

Bagaimanapun, Syed Zainal berkata, pihaknya belum dapat menyatakan jumlah sebenar tempahan yang diterima di seluruh negara.

Tetapi jika cawangan di tempat lain juga menerima angka tempahan yang sama, ia sudah pun melebihi unjuran kerana Proton mempunyai 300 bilik pameran di seluruh negara.

Beliau berkata, setakat ini ramai orang telah datang bertanyakan mengenai Proton Exora

SUMBER

Jelas dari berita di atas dan lain-lain berita yang boleh kita temui dari pelbagai web berita nasional. Tempahan sudah dibuat sedangkan subject matter atau kereta itu masih belum diketahui bentuk sebenar luar dalam, harga tepat dan macam-macam lagi.

Hukum asal bagi setiap pembelian sebegini adalah HARAM disebabkan wujudnya gharar atau uncertainty harga, bentuk dan ciri specific kereta tersebut. Pembelian ini boleh dikategorikan sebagai Istisna' iaitu pembelian sesuatu barangan yang akan disiapkan oleh penjual melalui proses perkilangan dan pembuatan.

Beirkut adalah beberapa syarat utama secara ringkas yang mesti dijaga dalam jual beli bentuk tempahan baranagn pembuatan ini :

1) Kemestian menjelaskan sifat-sifat barang yang diingini dengan jelas.

2) Menetapkan tempoh siap pembuatan sama ada panjang atau pendeknya. Kecuali mazhab Hanafi tidak mensyaratkan sebarang tempoh tertentu, kerana itu adalah syarat dalam jualan as-Salam. [1]

3) Sebelum pembuat memulakan kerja, status aqad adalah ghayru lazim ( boleh dibatalkan oleh sebelah pihak walau tanpa persetujuan yang lain), namun setelah kerja tamat sebelum diberikan kepada penempah, aqad telah bertukar menjadi lazim (hanya boleh dibatal dengan persetujuan kedua belah pihak). Adapun, jika hasil kerja pembuat berbeza dengan perincian sifat yang ditempah, penempah boleh memilih sama ada untuk meneruskannya. Keputusan Akademi Fiqh OIC dan Majlis Syariah Majis Perakauan dan Kewangan Islam sedunia memutuskan bahawa istisna adalah aqad lazim. [2]

4) Harus penempah (pembeli) mengenakan denda dalam bentuk kewangan ke atas pembuat sekiranya ia gagal menyerahkan barang yang dijanjikan dalam masa yang ditetapkan. [3]

Keperluan mengetahui dengan jelas harga, tempoh serahan dan lain-lainya diadaptasi dari hadis Nabi s.a.w dalam hal jualan as-salam

من أسلف فليسلف في كيل معلوم , أو وزن معلوم إلى أجل معلوم

Barangsiapa yang membeli secara serahan barangan tangguh (as-Salam), hendaklah ia menetapkan timbangan, beratnya dan tempoh masa dengan jelas. (Riwayat al-Bukhari)



Namun demikian, hukum mungkin berubah dalam beberapa keadaan tempahan, iaitu:-

1- Tempahan tanpa sebarang bayaran. Ia harus atau dibenarkan menurut hukum kerana ia ibarat janji satu pihak untuk memeterai kontrak istisna sahaja.

2- Tempahan dibuat dengan bayaran namun pembeli boleh menarik balik. Iaitu jika harga tepat dikeluarkan, pembeli boleh menarik balik tempahan tanpa denda jika mereka tidak selesa dengan kualiti, bentuk dan harga terakhir kereta itu. Jika tempahan yang dibuat dengan sifat sebegini, ia mungkin boleh menjadi harus akibat kuantiti gharar yang mengecil bagi pihak pembeli, manakala gharar yang berlaku di pihak Proton adalah masih kecil selagi mereka belum memulakan proses pembuatan.

3- Tempahan dibuat tetapi harga kereta diberikan secara range iaitu dari RM 70,000 ke RM 80,000. Ia masih dikira gharar yang besar. Justeru, ia masih jatuh dalam hokum haram kerana bercanggah dengan syarat istisna dan salam yang ditentukan oleh Nabi s.a.w.


Kesimpulan.

Sebaiknya pihak proton tidak terlalu tergesa-gesa untuk membuka tempahan kecuali setelah pelancaran mempamerkan kereta contoh di showroom proton edar dan harga tepat bagi setiap kapasiti enjin. Masalah semakin mendalam apabila gamabr yang disebarkan awam mempamerkan dua bentuk proton. Kita bimbang ada yang menyangka proton MPV dalam bentuk futuristik di atas tetapi apabila dilancarkan, bentuk pertama yang keluar.

Tanpa dipenuhi kedua syarat ini, pengurusan Proton dikira telah dan sedang melakukan penjualan kereta dengan kaedah dan cara yang bercanggah dengan Shariah. Kecualilah jika tempahan adalah dalam dua bentuk yang dijelaskan di atas. Apa yang jelas dari web proton, BOOKING FEE SEBANYAK RM 1000 adalah Non refundable ( tidak boleh dipulangkan kembali) dan dengan jelas juga dimaklumkan di dalam terms & conditions:


Accessories and packages are subject to change without prior notice.

Ertinya : Semua aksesori dan pakej kereta adalah tertakluk kepada perubahan TANPA SEBARANG NOTIS.

Jika inilah keadaannya, anada tentu dapat mengagak apa hukumnya?



Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

26 Feb 2009

http://www.zaharuddin.net/

[1] Badai'e as-Sonaie, 6/2678

[2] Qarar wa tawsiat, no 65 (7/3) ; Ma'ayir As-Syar'iyyah, AAOIFI, 2007, hlm 185

[3] Al-Ma'ayir As-Syari'yyah, hlm 181-182

Wednesday, February 18, 2009

I've been Tagged -_-

Tag ni diberi oleh ONE
tugasan nya:

Go to your photos folder in your computer.
Go to the 6th folder of photos.
Go to the 6th picture in that folder.

Put the picture on your blog and description of it.
Invite six friends to join the challenge.
Link them in your blog and let them know they have been challenged.


( gmba aku snap sndiri gune n6230i capok aku :D )

Ayseyh, teruk gile ni sume angkara budak2 kecik dumyat yg memprotes keganasan israel kot,, muahaha, aku pn tktaw ape aku ngarut, ni wan a suruh aku ikut tag die.. adeh -_-
aku jmpe dpn rumah koled, abes tangkap a gmba terus, tgk2 pas aku tangkap je terus budak2 ni datang balek kt kucing, nmpk sgt deorang nye keje.!! dah ape aku ngarut.. daaa.


p/s: sape yg terbace POST ni, adelah menjadi KEWAJIPAN utk die menerusi TAG ini. ngeh3 sbb aku mls nk tag org. ciao s****rs

Monday, February 16, 2009

Khutbah psl org masuk islam :D enjoy



Do you really have peace in your heart?
Are you truly happy in life?
Do you really know the purpose of your life?

Is that all that you do with your life play games, workout,talk on the phone about nothing, x-box,drugs, partying,listening to same song 100 times in your car, chasing girls,teasing boys, aren't you sick of this? Do you really want to be the old man or old women in the Club?

Aren't you ready to live your true purpose in life and work on your soul and truly have peace and purpose in life because you'll finally know your doing the right thing?

Watch this video with and open heart and an open mind and if your sincerely looking for peace and purpose in life this video will be your first step in attaining that true peace and purpose and at the end of it all the ultimate reward , Paradise.

Share this video with everyone and to learn more visit www.TheDeenShow.com
thank you for your time and willingness to learn the truth.

Friday, February 13, 2009

Petikan dari Ceramah

Buka pintu jihad, Baitulmaqdis milik umat Islam dunia - Presiden PAS

KUALA NERUS,13 Feb (Hrkh)- Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mahukan pintu jihad di Palestin dibuka kepada umat Islam di seluruh dunia.

Iklan





Ini kerana, katanya Baitulmaqdis dan Palestin bukan hak milik orang Arab sahaja tetapi menjadi hak umat Islam di seluruh dunia.

"Buka pintu jihad kepada umat Islam kerana Palestin bukan hak orang Arab sahaja. Baitulmaqdis bukan hak orang Arab sahaja kerana Palestin dan Baitul Maqdis hak umat Islam di seluruh dunia.

"Ketahuilah, wahai kuasa-kuasa besar dunia apa yang berlaku di Gaza ialah 'kepalanya di Gaza dan ekornya di Indonesia'.

"Itu panjangnya tentera Islam. Sejumlah 1.3 bilion umat Islam di seluruh dunia. Walau pun kerajaan-kerajaannya takut tetapi rakyatnya bersemangat," tegasnya ketika berucap pada majlis Ceramah Perdana Rayuan Gaza di Padang Bola Pekan Batu Enam, dekat sini, semalam.

Katanya, peperangan di Gaza itu merupakan 'peperangan Ahzab' sebagaimana yang pernah berlaku di zaman Rasulullah s.a.w.

Menurutnya, peperangan tersebut sekaligus bagi menguji keimanan orang Islam dan kerajaan Islam di seluruh dunia.

Namun begitu, beliau berkeyakinan bahawa umat Islam akan mencapai kemenangan di Palestin serta tentera Yahudi dan Israel akan dikalahkan.

"Hari ini orang Yahudi sudah menunjukkan tanda-tanda kekalahan. Mereka (Yahudi) bergaduh sesama sendiri sangat dahsyat.

"Hari ini, hari Israel mengadakan pilihan raya, dia bergaduh sesama sendiri. Berperang antara parti-parti politik di Israel. Hari ini orang-orang Yahudi membina kubu-kubu di kampung-kampung mereka. Kubu dibina dari konkrit yang teguh dan mereka mendirikan tembok-tembok," jelasnya.

Apa yang berlaku hari ini, kata Ustaz Abdul Hadi adalah tanda-tanda kemenangan Islam dan tanda-tanda Israel akan dikalahkan dengan izin Allah SWT.

Tetamu yang hadir pada majlis tersebut jurucakap pemimpin Hamas Palestin iaitu Sami Abu Zuhri yang pernah merengkok dalam penjara Israel selama enam tahun.

Sebelum itu beliau pada sebelah siangnya, berada di Majlis Rayuan Gaza dan Tabung Kemanusiaan Harakah di Kuala Lumpur dan menerima sumbangan dana sejumlah RM500,000 daripada tabung tersebut manakala lebih RM400,000 daripada pertubuhan, NGO dan individu yang menyampaikan sendiri kepada Sami dalam majlis tersebut.

Hadir sama dalam ceramah semalam, Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu; Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Abu Bakar Chik.



Sumber: hdaily

Tuesday, February 10, 2009

Peringatan utk Ummah - انذار

Sampaikan kepada orang-orang Islam hari ini, supaya membuat kebajikan kerana hari penghabisan akan tiba di mana:-
1. semua bintang akan terbit dari langit, sesudah itu pintu langit akan tertutup.
2.tulisan dalam Al-Quran akan hilang. 3.Matahari akan turun di atas kepala.
Pesan Hamba :-
1. berselawatlah untuk junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w
2. bertaubatlah dengan segera sementara pintu taubat masih terbuka.
3. janganlah derhaka kepada ibu-bapa.



*HARI VALENTINE mengikut sjrh dtg dari zaman pemerintah ratu isabella di sepanyol.... perkataan VALENTINE diambil sempena nama pederi besar kristian Saint Valentine,beliau amat disayangi oleh ratu isabella dan juga rakyat jelata kerana beliau berjaya menumpaskan kerajaan islam di cordava,sepanyol pada 14 feb(tarikh hari valentine) 270 masihi. kejayaan beliau begitu bermakna bagi ratu isabella olh itu, 14 feb disambut setiap thun bagi merayakan kemenangan tersebut dengan menamakan hari valentine.. oleh itu,jikalau anda(umat islam) menyambut hari VALENTINE sama seperti anda gembira dengan menumpasan kerajaan islam di cordava.. dan kejatuhan kerajaan islam.. HANYA ALLAH SAHAJA YG LAYAK DISEMBAH... habis kan 15 minit untk menyebarkan perkara ini atau guna lah 15 minit ini dengan berpeluk tubuh..SEBARKAN!

Monday, February 2, 2009

Sampai Syurga by Faizal Tahir Chord Progression



Chord Progression


[intro & verse]

| Dm Cadd9 | Gm Gm |


[chorus]

| G Dsus4/F# | Em7 Cadd9 |


[bridge]

| Em7 D | Cadd9 Cadd9 | '2x'

| Em7 D | Cadd9 Cadd9 |
| Am Am | C D |

| G |>masuk chorus balek


saje pos chord ni sbb aku usha sume website tkleh pakai, salah chord la, terabur la, ape la,, mcm².. aku wat pembetulan je la, chaiyok!!

Sunday, February 1, 2009

Amrullah by Mu'adz Dzulkefly Chord Progression

Song SAVE GAZA PALESTINE - Mu'adz in Baitul Maqdis (Amrullah) tells of Hadeeth



CHORDS PROGRESSION

| F#m E | D E |


- ulang chord sampai abes lagu ^_* kcuali ade part² kene stayback ngan 2 chord, tp aku malas nk cari, so pandai² a.. hmm, ni adalah lagu dari Mu'adz Dzulkefly, adek die ade blaja kt mesir ^^
kt asyir kot skarang. haha

p/s: dlm clip ni, ade satu part die tunjuk konon Al-Aqsa, tapi sebaliknye digantikan dengan dome of the rock

usha gamba:


Dome of the Rock




Masjidul-Aqsa


Sekadar Luahan Hatiku








haha, katun yg aku minat dari kecik
lagi, kalaw aku ade jet ni, yg leh transform2 cmni.. mmg aku cari HUSNI MUBARAK pastu pijak2, lenyek2 ngan kaki robot tu!!

tak lupe gk, yahudi, tp aku tknk bunuh deorang sbb ade kalangan yahudi baek, dan muslim.. n pemimpin deorang yg ta'sub zionis ni, aku nk hantar deorang g planet yg paling dekat ngan matahari tu, ape ah,... tk ingat a, sains lame tinggal T_T

ni ha update berita terbaru, yg buat lg aku bengang ngan mesir sbb blaja kt ctu.



TERKINI:

Terbongkar syarikat Mesir membekal makanan kepada Israel semasa perang Gaza.







Ahad, 01/02/2009 - Sebuah akhbar Mesir telah membongkar yang sebuah syarikat Mesir telah membekalkan askar-askar rejim Zionis dengan makanan melalui lintasan Owja semasa perang di Gaza manakala lintasan Rafah telah ditutup untuk bekalan bantuan kepada untuk warga Palestin

Akhbar Al-Osbo menyebut setiap minggu konvoi tetap lori membawa bekalan makanan daripada bandar raya Sadat pada lintasan Owja untuk menyampaikan bekalan makanan kepada tentera Israel semasa pencerobohan
mereka di Gaza.

Akhbar itu turut menyatakan kedahsyatan pemikiran syarikat Mesir tersebut tergamak membekalkan askar-askar rejim Zionis dengan bekalan makanan berlabel “Latha” yang bermaksud “Sedap” pada masa sama , rakyat Mesir berang terhadap pencerobohan Israel terhadap rakyat Gaza .

sumber : maszlee malek


Tuesday, January 27, 2009

::BiNGUNG Ngan MASALAH aku::

Kawan²,

Ada satu soalan dan masalah.

Sekarang ni aku kerja kat

Bila tengah hampir hujung bulan aku makan


Nak shopping barang murah selalu kat

Bila nak kuat selalu minum MILO cap


Bini pakai mekap nak pakai yang ada cap



Bila orang rumah bendera merah suruh beli

Barang baby banyak pakai yang



Sekarang anak2 tak pakai lampin..........kini pamper...



Bila balik rumah tengok anak dok depan TV tengok ,

yang belajar sekolah tengok


Aku marah suruh tukar pi tengok movie ,


untuk berita sensasi terkini

Sambil layan TV aku minum ,
dan makan

Ahhhhhh.......cooooooo........ yang di guna

Teringat esok nak kerja terus pi kilat kasut pakai
pakai baju polo

Nak bagi wangi dalam rumah pakai

sebelum gi dating.....nah...sembur keliling badan

Sambil tunggu date di
habis baca surat khabar tempatan baca


Balik rumah letih cari dalam peti ais ada,



Dan yang lebih penting nak cerita masalah ni kat hang pun aku nak kena pakai telefon yang bercap

FUhhhh...pening kepala..




Apapun aku tetap BOYCOTT ISRAEL ..






BOYCOTT ISRAELI PRODUCTS CAMPAIGN

An Appeal to all Citizens of the World




.

hot news!

Photobucket Photobucket