nuff

arwah Abdul Hadi Bin Zaharatullaili



Nak cerita sedikit berkenaan adik ana yg baru meninggal, semoga dapat menjawab persoalan2 yg mungkin timbul dari ikhwah... Dalam 3 hari ni, mcm2 sms mahu pun email bertanya macam2, hopefully cerita ringkas ini dapat menghuraikan, kalau tak keseluruhan, sebahagian persoalan pun jadilah...

Berkenaan kematian adik ana, tiada apa yg dapat ana perkatakan melainkan ajal sudah datang... Dia jatuh pun, hanya sebagai sebab semata2... Umur tak panjang orang kata...

Ana anak sulung dari 9 orang... Abdul Hadi adalah yg ke-7 dan yg paling "blessed with so many gifts".... Kalau abg A ada kualiti tertentu, abg B punya skill tertentu, abang C punya sikap tertentu dan kakak D punyai kejayaan tertentu, dan seterusnya adik beradik lain, dia punyai semua yg kami ada, dan dia exceed kami in all that...

Educationally, PMR dpt 9A, SPM dpt 10A (kot, saya x ingat) dan terbaru A levels semua subject dpt 100%... kalau ilmu islam, cukuplah ana cakap dia hafiz quran, itu sudah menjelaskan segalanya... solat lebih khusyuk drpd kami semua... kalau sikapnya, mak & abah tak pernah marah atau tinggikan suara pada dia, kerana dia yg paling well-mannered dan lemah lembut... bakat dia, macam2, mengalahkan abg-kakak semuanya, dan bagi ana bakat paling menonjol ialah in science and singing (+nasyid) dan music, kerana music bukan semata-mata talent, it's about intelligence, hanya org berIQ tinggi sahaja dpt fahami ilmu muzik, dan ini terbukti semasa ana di Akademi Seni Kebangsaan (ASK) dulu... 

Ana sendiri arrange music & vocals sbg producer dlm beberapa album, dan juga grup al:masaar (di samping beberapa ikhwah lain), tetapi kreativiti dia lebih terkehadapan dari ana sendiri, I didn't know how he achieved such heights, tapi hasilnya terbukti sedap... Kalau singing, he can sing any part, especially in a cappella arrangements... pernah bantu al:masaar di dalam banyak persembahan, dan dia boleh ganti any members of al:masaar on any vocal parts, make it baritone, tenor, hi tenor, contralto etc... lead singer pun pernah kot kalau tak silap di UKM di kala tak cukup ahli, hanya ana, hamzah & sofyan je ada... (bro Al-amin Jaminon boleh tambah cerita lagi kot pasal al:masaar kalau perlu)

Kalau di sekolah, cikgu2 pula yg respek dia, bukan sebaliknya... dalam semua subjek sains, ada sahaja soalan2 yg pelajar lain tak terpikir, dia dah pikir sampai ke situ... Even teori-teori tertentu dalam sains, dia try to challenge, walaupun tak berhasil... Selepas tamat persekolahan, bebas dari ikatan2 peperiksaan dsb, dia juga kaji bermacam2 teori, dan antaranya teori Relativity oleh Albert Einstein (kalau tak silap) yg dia cuba challenge beberapa sudut yg kelihatan terlompong... dan malam tadi, kami adik beradik terjumpa satu kajian Abdul Hadi yg ingin mengetengahkan satu teori berkenaan cahaya yg dia nak forward ke some foreign institutions of higher learning utk dibaca dan disahkan oleh professor2 di institut tersebut... Kalau professor2 ini approve dan setuju dgn kertas kerja Abd Hadi ni, beberapa undang2 berkenaan cahaya yg digunapakai hari ini akan bertukar utk selama-lamanya

Dan beberapa keistimewaan lain...

Tetapi di dalam pelbagai kelebihan yg dikurniakan Allah subhanahu wa ta'ala, dia juga diuji (dan in termasuk keluarganya)... Abg ketiga yg pernah menjadi gurunya di sekolah, mengatakan gangguan makhluk halus ini telah bermula sejak dia form 4/ 5 lagi... Tetapi ana sendiri dapat tahu setelah dia habis persekolahan dan sedang nak masuk IPT... Itu adalah Ramadhan 3 atau 4 tahun lepas di mana dia balik dalam keadaan berbasah kuyup dan challenge my dad on something that my dad has never done, sort of nak avenge something... Mata dan rupa wajahnya lain, semacam je, ramadhan pulak tu (bukan syaitan kene ikat ke time ni?)... Macam nak gaduh dgn Abah... Pelik, anak yg sorang ni tak pernah marah, tak pernah confront sesiapa pun, apatah lagi parents sendiri (yg kaki gaduh adalah ana sendiri, ada la beberapa budak masa sek rendah dulu pernah sakit dan luka ana kerjakan, tp dah minta maaf)... Sejak itu macam2 kami tempuhi, dan macam2 cara dah diusahakan...

Terbaru, adalah usaha mak dan abah utk menghantar Abd Hadi ke sebuah rumah kebajikan (sebenarnya pusat pemulihan aqidah)... Dia tidak rosak aqidah... tetapi kami sengaja nak bagi environment yg betul2 islamic supaya dia dapat motivasi serta kekuatan dan berusaha melawan gangguan syaitan-syaitan durjana itu... Petugas2 rumah tersebut datang ke rumah parents utk menjemput beliau dan membawa ke pusat tersebut... belum pun sempat masuk rumah tersebut, dia collapse, jatuh, kepalanya terhentak di atas jalan berturap tar, dan dia tertidur... mereka terus mintak izin parents utk bawa ke hospital selayang... Nurse melaporkan beliau meninggal officially jam 4 pagi...

Jadi itulah serba sedikit ceritanya... All in all, it's a big relief for us in the family, dan ultimately for Abdul Hadi himself, kerana dia sekarang ada Ar-Rabbul Jalil sebagai Protector, dan kami pun dah penat menjalankan tugas kami yg tak pernah pernah perfect sbg his protectors

Harapan kami sekeluarga, semoga dia menjadi syafaat buat kami sekeluarga, kerana sepanjang hidup dia as abdul hadi yg original (uninfluenced), dia selalu dengar kata dan taat, bukan setakat dengar kata parents and above tetapi juga abang2 dan kakak2 nya (termasuk in-laws)... seolah-olah budak baru lahir yg bersih dari sebarang kesalahan

Semoga pemergian beliau menjadi pengajaran dan ibrah kepada kami sekeluarga... dan semoga beliau ditempatkan di kalangan para anbiya', syuhada', dan solihin... amin

Allahumma ighfir lahu wa irhamhu wa 'aafihi wa i'fu 'anhu wa akrim nuzulahu wa wassi' madkhalahu

Wallahu waliyyut taufiq

Wassalamualaikum warahmatuhu wabarakatuhu.

Abdul Aziz Nordin

3 comments:

salmi said...

syaitan diikat..jin tidak kan? bukan ke kesurupan tu disebabkan jin? wallahua'lam..

Anonymous said...

mu'adz - spt itulah arwah hadi yg kenal mcm abg aziz cerita,

NaiM said...

@salmi: mmg la makhluk tu diikat., tp kan syaitan dah berjaye 'mendidik' hati manusia supaye mengikut nafsu, atau lebih kasar, seperti binatang. jd tibenye ramadhan, jiwa kita yg sudah manja dgn kebinatangan tu pun kembali menyelubungi jiwa. bkn sbb syaitan. hati yg sudah kotor, biase dgn maksiat dan lmbt bertaubat atau jarang.

jin masih takut pd manusia, syaitan licik, halus.

@muadz. hmm cmtu lah

.

hot news!

Photobucket Photobucket